Over ons

Schilderwerken Smits is een eeuwenoud familiebedrijf. De stamboom gaat terug tot ver in de 18e eeuw. Jochum Rinses Smits wordt omstreeks 1820 in de boeken vermeld als “verver te Hantum”. In 1858 vestigde de zoon Rinse Jochums Smits zich in Akkerwoude als verver en glazenmaker. De familie Smits verhuisde in 1873 naar het buurdorp Murmerwoude.

De derde generatie, nl. Wyger J. Smits werd toen de schilder van Murmerwoude. De verf werd zelf gemaakt in de werkplaats, grondstoffen waren lijnolie, loodwit en zinkwit. Van oudsher was het zelf maken van verf een tijdrovende en een specialistische aangelegenheid. Destijds kwam de klant voor een potje van een stuiver, een kwast voor een kwartje en voor een dubbeltje verf. Er werd veel schilderwerk in het voorjaar verricht als de vloeren geverfd moesten worden. De kleur van de vloeren was traditioneel rood-bruin.

Nieuwe woningen kwamen toen uiteraard eerst in de grondverf, maar pas na drie jaar geheel geverfd. Na de Tweede Wereldoorlog werd het mengen van verf door het familiebedrijf Smits stopgezet door nieuwe bepalingen van de overheid.  De laatste generatie Smits woont nog steeds op dezelfde 19e eeuwse stek. Het huis uit 1873 aan de Hoofdweg 122 in Damwoude heeft tevens een lange familietraditie. Wyger Smits, het schildersbedrijf met eeuwenlange ervaring.  Ook in de 21e eeuw, uw adviseur voor al uw schilderwerken.